Τα αξιοθέατα της Καρπάθου

Η «πολύχρωμη» ιστορία του νησιού παρατάσσει σε κοινή θέα, αξιόλογα στοιχεία και προϊόντα πολιτισμού από διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Σπουδαία αξιοθέατα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη στο Απέρι, η αρχαία Βρουκούντα και η Αρχαία Αρκέσια, οι θαλαμωτοί τάφοι στην πόλη της Καρπάθου, ή Άρκασα και δημιουργίες των Ιταλών όπως γεφύρια, υδραγωγεία, ανεμόμυλοι  και οι φούρνοι της Ολύμπου συνθέτουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο!

image
΄Ολυμπος, Καρπάθου
Η Όλυμπος είναι το πιο φημισμένο χωριό της Καρπάθου και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά. Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού σε υψόμετρο 250μ και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά.
Η ανέγγιχτη ομορφιά και η ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα διατηρείται εδώ και αιώνες καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν απομονωμένη από το υπόλοιπο τμήμα του νησιού. Στην Όλυμπο, κάθε επισκέπτης αισθάνεται πως ταξιδεύει στο παρελθόν. Η αρχιτεκτονική, oι παραδοσιακές  ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας μια ανεκτίμητη αυθεντικότητα που συναντάται σπάνια.

Στο χωρίο θα συναντήσετε παραδοσιακούς ανεμόμυλους, από τους οποίους η θέα του απέραντου πελάγους, κόβει την ανάσα. Σε απόσταση 10χλμ βρίσκεται το επίνειο της Ολύμπου, το Διαφάνι με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και τα καφενεία, ενώ σε μικρή απόσταση 2χλμ η όμορφη παραλία της Βανάντας με τα πλατιά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά.

Περισσότερα
Η νήσος της Σαρίας
Ο φυσικός πλούτος της  βόρειας Καρπάθου μαζί με τη νήσο Σαρία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Νatura 2000 καθώς αποτελούν πλούσιο βιότοπο όπου επιζούν σπάνια είδη πουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών.
Οι βραχώδεις σπηλιές των ακτών είναι το αγαπημένο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus ενώ στους παραθαλάσσιους  βράχους έχουν στήσει φωλιές,  Μαυροπετρίτές και  Αιγαιόγλαροι. Σπάνια και προστατευόμενα είδη με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους να ζει στο Αιγαίο!

Στην νήσο θα συναντήσετε πλήθος αρχαιοτήτων και ένα πανέμορφο ανάγλυφο τοπίο, ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση.

Περισσότερα
image
image
Αρχαιολογικό μουσείο
Στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο της Καρπάθου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελούσε το Διοικητήριο του  νησιού στα χρόνια της Ιταλοκρατίας .
Πλέον φιλοξενεί πλήθος ευρημάτων που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ μέχρι και την βυζαντινή περίοδο αλλά και ευρήματα από πρόσφατη ανασκαφή στο μινωικό /μυκηναϊκό οικισμό των Πηγαδιών.
Περισσότερα
image
Λαογραφικό μουσείο
Στο γραφικό χωρίο Μενετές, βρίσκεται το λαογραφικό μουσείου του νησιού. Ανάμεσα στα εκθέματα παρουσιάζονται πτυχές της Καρπάθικης λαϊκής παράδοσης, συνήθειες και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των περασμένων χρόνων.  Χειροποίητα υφαντά και κεντήματα, παραδοσιακά πιάτα, ζωγραφισμένα στο χέρι αλλά και παλιές φωτογραφίες θα σας δώσουν μια γεύση παρελθόντος.
Τα χωριά της Καρπάθου
Στην Κάρπαθο θα συναντήσετε πλήθος γραφικών χωριών και οικισμών. Με τον ορεινό όγκο να διατρέχει κατά μήκος μεγάλο μέρος του νησιού, πολλά από τα χωριά χτίζονταν, κατά το παρελθόν, αμφιθεατρικά στις παρυφές των βουνών για να προστατεύονται από τις επιδρομές των πειρατών.

Η Όλυμπος, το Όθος, oι Μενετές, το Απέρι, η Βωλάδα, οι Πυλές, τα Σπόα και το Μεσοχώρι είναι χωριά που θα συναντήσετε σε μεγάλα υψόμετρα. Κάθε χωριό διατηρεί την μοναδικότητα του και σας προσκαλεί να το εξερευνήσετε. Γραφικά σοκάκια, θέα που κόβει την ανάσα και μικρά παραδοσιακά καφενεδάκια στην πλατεία του χωριού όπου μπορείτε να γευματίσετε δοκιμάζοντας τις τοπικές γεύσεις, είναι μερικά μόνο, από τα γοητευτικά στοιχεία των οικισμών αυτών.

Κατηφορίζοντας προς την θάλασσα, θα συναντήσετε γραφικά ψαροχώρια όπως την Αρκάσα, το Φοινίκι,  και το Διαφάνι.

Τέλος στο λιμάνι του νησιού, τα γνωστά Πηγάδια, θα απολαύσετε τις ανέσεις της πρωτεύουσας! Στον οικισμό του λιμανιού θα συναντήσετε αρκετές καφετέριες και εστιατόρια για να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας, δοκιμάζοντας τις τοπικές γεύσεις αλλά και φρέσκο ψάρι που προμηθεύονται τα εστιατόρια κάθε μέρα από τα μικρά ψαροκάικα του λιμανιού.

Στον πεζόδρομο του οικισμού μπορείτε να κάνετε την απογευματινή σας βόλτα, να χαθείτε στα γεμάτα ζωή σοκάκια αλλά και να γνωρίσετε την νυχτερινή ζωή της Καρπάθου!

Περισσότερα
image

Βραβεβμένο από την booking.com

awarded by booking.com
This website uses cookies to improve your experience. We`ll assume you`re ok with this, but you can opt-out if you wish. . Read More
REJECTACCEPT